Klar, ferdig, GÅ!

I vinter har elevene i faget Teknologi og forskningslære jobbet med elektromotorer og konkurrert om hvem som kunne bygge den raskest roterende motoren.

Klikk for stort bilde

Konkurransen hadde følgende regler:

1. Motoren må være stabil i sammenføyninger med lite slark.
  2. Den må kunne startes og stoppes enkelt hver gang.
  3. Den må plasseres på bordet («på egne ben») og med ledninger tilkoplet spenningskilde.
  4. Den må/bør ha estetiske dimensjoner preget av litt eleganse.

Bygging og ferdig motor må dokumenteres i en egen rapport, skrevet med tanke på at dette prosjektet kan bli gjenstand for en eventuell eksaminasjon i juni 2019.

Klassen har samarbeidet med FABLAB i Moss. Elevene har fått tilgang til og opplæring i design-verktøy som dataprogrammet Fusion 360. Ved hjelp av det har elevene designet motorens rotor og motorhuset. De har brukt avansert verktøy på FABLAB til å skjære ut rotoren med laserkutter og motorhuset er laget i en 3D-printer.

De første og andre bildet er tatt på FABLAB hvor vi demonstrasjonskjørte motorene og forsøkte å måle omdreiningshastighetene. Noen av motorene oppnådde en fart på 600-700 omdreininger per minutt!

Akslingen er en 4 mm tykk strikkepinne. Spolene er viklet ved hjelp av innkjøpt kobbertråd.

Klikk for stort bilde

Stor takk til FABLAB, Moss og Hanne Eriksen for flott samarbeid!

Underveis i arbeidet var vi på bedriftsbesøk hos SEW-Eurodrive. Det er spennende å oppleve at vi i Moss har en bedrift som er en stor aktør på verdensmarkedet for elektromotorer.

På den siste arbeidsdagen fikk vi besøk av ingeniør Eigil Olaussen fra SEW-Eurodrive, som hjalp oss med de siste utfordringene våre og fikk prøvekjøre alle motorene. Olaussen uttrykte stor begeistring og var imponert over hva elevene hadde fått til.

Med slike dyktige og engasjerte elever er det en glede å arbeide med faget Teknologi og Forskningslære.

Klikk for stort bilde

Bak fra venstre: Eigil Olaussen, Faiza, Isak, Fredrik, Trygve, Simen, Mikkel, Ola, Casper, Hadar, Jesper, Eskil

Foran fra venstre: Brage, Gunnar, Ole-Martin, Erik, Jørgen