Tusen takk, Mona, for at du delte din og din families viktige historie med oss.

Den 27. januar er det det Den internasjonale Holocaustdagen. I år er det 74 år siden fangene i konsentrasjonsleirene i Auschwitz- Birkenau endelig ble satt fri, og dagen markeres i mange land.

Dagen skal markeres på alle videregående skoler i Norge, og på Kirkeparken ble det gjort med et gripende foredrag av Mona Levin i dag. Foredraget, som var for alle vg3-elevene, ga et verdifullt innblikk i historien til Monas store familie før og under 2. verdenskrig.

Mona Levin og noen av elevene som hørte på - Klikk for stort bildeMona Levin og noen av elevene som hørte på

Mona Levin ga i 2015 ut boka "Mors historie", og foredraget var basert på det hun forteller i boken. Det er en lite kjent del av norsk historie om hvordan jødene hadde det i Norge fra de begynte å komme hit i 1880-årene og fram til 2. verdenskrig. Mona ga oss et nært og godt bilde av en liten minoritetsgruppe med et rikt kulturliv, et aktivt liv i synagogene og et ønske om å integrere seg i Norge.

Selv var Mona imidlertid kun 3 år gammel da hun og moren måtte flykte fra Norge i november 1942. I dagene før hadde Gestapo konfiskert leiligheten den lille familien bodde i og moren Solveig og datteren Mona hadde måttet flytte inn hos Monas oldemor Bertha. Faren Robert hadde allerede vært nødt til å gå i dekning.

Få dager før flukten hadde båten Donau, med 532 deporterte jøder ombord, dratt fra Oslo med kurs for Tyskland. Blant dem var flere av Monas familiemedlemmer. I Berlin ventet videre transport for disse fortvilte menneskene, nå med konsentrasjonsleiren Auschwitz som nytt og siste ankomststed. Solveig, som hadde vært heldig og sluppet unna deporteringen, fikk hjelp og sammen med en liten gruppe mennesker ble det en dramatisk flukt til Sverige. Mona fortalte blant annet at hun fikk sovemedisin slik at hun skulle være rolig og ikke lage lyd under flukten. Men den lille jenta fikk for mye medisin og var nær ved å dø da de endelig kom over grensen.

Monas sterke historie ble tatt godt i mot av et oppmerksomt publikum, Sjelden har det vært så rolig i Fugleberget så lenge, og hun fikk stor applaus.